GLENMORANGIE 18
Complexity
Character
Sweetness
Smoke/Peat
1843 tarihli Glenmorangie Damıtımevi’nin genel satış portföyündeki en özel ve güzel ekspresyonlardan biri.
Burun; çimen, şeftali, limon ferahlığı, narenciye ve meşe. Peşi sıra malt, fındık ve çiçeksi kokular geliyor.
Damak; karamelli-deniz tuzlu bonbon, üzüm, esmer şeker ve devamında baharat çeşnisi. İlk yudumdan sonuna kadar yağlı, dolgun, çok katmanlı ve müthiş tatmin edici ilerliyor.
Bitiş; sıcacık, orta-uzun arası. Meşe, biber ve yine tatlı baharatlarla başladıktan sonra malt kuruluğu geliyor.
Kadehte hava aldıkça meyve aromaları öne çıkıyor.
İlk 15 yılın tamamını burbon fıçılarda geçirdikten sonra, % 30’u alınarak Oloroso şeri fıçılarda yıllandırılıyor ve kalan kısım aynı şekilde burbon meşelerde devam ediyor. 18 yıl tamamlanınca hepsi birleştirilip %43 abv ile şişeleniyor. Tek eksi noktası, soğuk filtrasyon yapılması ve renklendirici kullanılması.
Viskinin genel yapısı kompleks ve çok dengeli. Eğer 18’lik Speyside rakipleri ile kıyaslamam gerekirse hiç düşünmeden ilk sıraya koyarım. Her zaman bir şişe açık, bir şişe yedekte bulundurulması gerekenlerden.
Uzun Dip Not:
1) Glenmorangie Damıtımevi İskoçya’daki en uzun imbiklere sahip. Bakır imbiklerden geçerken temas süresinin uzadığı ve bu sayede yumuşak, meyvemsi ve elegan karaktere sahip viskiler ürettikleri iddiasındalar.
2) Aynı zamanda Damıtımevi olgunlaştırma sürecinde kullandığı meşeleri Amerika’nın Missouri Eyaleti’nde yer alan Ozark Dağları’ndan, ağaçlar henüz kesilmeden seçip, burbon üreticilerine veriyor. Sonrasında burbon ile işi biten meşe fıçıları alıp kendi bünyesinde kullanıyor.
3) Şişelerin üzerinde gördüğümüz “Sixteen Men of Tain” ise, damıtımevinde çalışan ve viski yapımına katkısı olan ekibe verilen ad.
Sağlığınıza.
One of the most special and delicious bottlings from The Glenmorangie Distillery (Est. 1843) core range.
Nose; peaches, lemon peels, oak, citrus and grassy. After them, nuts, malty and floral.
Palate; salted caramel bonbons, raisins, brown sugar and mixed spice. Well-rounded, oily, multi-layered and satisfactory till the end.
Finish; warm, medium to long. Oaky, peppery, more sweet spice and malty dryness at the end.
After a few minutes in the glass, fruity aromas appear with a sweet touch of air.
After 15 years in the bourbon casks, 30% of the spirit goes to the Oloroso sherry casks. At the end of the 18 years, they are mixed and bottled at 43% abv. Cons; chill-filtered and added caramel for colouring.
In general, whisky is complex and well-balanced. GM18 is my first choice if I compare it with 18-year-old Speysider rivals. It always has a place in my cabinet; one for drinking casually, one for the backup.
Long PS:
1) Glenmorangie has got the longest stills in Scotland. Because of these stills, the spirit touches the copper for a longer time. As a result, the whisky is smoother, fruity and elegant, the distillery says.
2) The distillery picks oak trees in Ozark Mountains, Missouri and gives them to the bourbon producers. After a few years, ex-bourbon casks get ready for Glenmorangie whiskies to mature them.
3) “Sixteen Men of Tain”, seen on the labels, is the name given to the distillery’s hard workers who contribute to the whisky-making process.
Cheers to all.